Gradueringsforkortelser

AC: Acetate: Acetat, En plade af aluminium dækket med nitrocellulose lak, der fremstilles for at høre om kvaliteten af optagelsen er i orden inden man laver testpres og ordinære tryk. Acetater er skrøbelige og ofte meget dyre.

AU: Autographed: Pladen er autograferet af en eller flere medvirkende. Der er debat om, hvorvidt det gør pladen mere værd i disse tider, hvor alting er autograferet fra start af.

B/S: Box Set: Dette er et bokssæt altså en kasse eller æske med flere plader. Bokssæt er som regel dyre. De er ofte limiterede i antal udgivet.

BAOI: Barcode and other Identifiers Stregkode og andre måder at identificere en udgivelse på. Dette udtryk stammer fra Discogs, hvor det bruges i flæng af de erfarne brugere. Barcode betyder stregkode, den finder man oftest bagest på coveret.

BL: Blistering: Limen på etiketten er boblet op. Dette kendes blandt andet på enkelte Plader fra selskabet ved navn Irmgardz.

BO: Booklet: Der er en booklet eller et insert på mere end en side inkluderet.

BOC: Bend on Cover: Der er bukket et hjørne, dette sker ofte med hjælp fra postvæsenet eller, hvis du taber dine plader på gulvet, de lander ALTID på hjørnet.

BOOT: Bootleg: En plade med Live optagelser, ufærdige numre, ikke udgivet numre, interviews mm. Optagelser som kunstneren i princippet selv kunne have udgivet, men som ikke er udgivet. Dette kunne også være demo-udgaver af færdige numre.

BSS: Bottom Seam Split: Der er et split i coverets bund.

BTC: Bend on The Corner: Igen en form for buk bare begrænset til hjørnet af coveret.

B/W: Backed With: “Bakket op af”. Når en solokunstner får hjælp på en plade af andre musikere, der ikke er faste i bandet. Ikke et pladeudtryk som sådan, men godt at kende.

CC: Cut Corner: Igen en form for Cut, hvor man har savet hjørnet af med henblik på at den ikke kunne returneres til producenten.

CODH: Cut out Drill Hole: Man har boret et hul i coveret. De huller, cut af hjørner mm, som blev lavet coverne, havde ikke noget med eksport at gøre. Forklaringen er, at forretningerne kunne levere pladerne tilbage til selskabet, hvis ikke de blev solgt.

Ved at lave ét cut i coveret, blev pladerne solgt til forretningen til så billig en pris, at de ikke kunne leveres tilbage. Det betyder at man også kan finde plader i USA, der er lavet cut i.

COH: Cut out Hole: Se ovenstående.

CR: Crack: Pladen er knækket, men holder stadig sammen og kan spilles.

CW: Cover Worn: Omslaget er slidt af tidens tand. Hvor meget kan ses af gradueringen.

DC: Discoloration: Onkel Finn har glemt at pakke pladerne væk fra solens livsgivende og blegende lys og coveret er nu bleget af solen.

DS: Dull Surface: Vinylens farve er fadet og den skinner ikke som en ny plade. (dette har ingen betydning for afspilningen eller lyden på pladen).

EC: Edge Chip: Der mangler lidt vinyl i kanten af pladen. Højst sandsynligt fordi den har været tabt på gulvet.

ETCH: Etched: Der er raderet på vinylen. Dette er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Sort Sol har udgivet en 12″ med radering af Knud Odde. As She weeps i samarbejde med Den Danske Radererforening.

FOC: Fold out cover: Coveret kan foldes ud, se for eksempel Alice Cooper eller Father John Misty.

FLEXI: Flexi: Pladen er lavet af let plastic og slides meget nemt. Et eksempel er Joy Divisions Komakino flexi.

GEN: Generic: Coveret er et almindeligt ofte hvidt cover. Generic covers er standard covers uden billede.

GF: Gatefold: Omslaget åbner op som en bog.

HBO: Højeste Bud Over Et andet udtryk for mindstepris. “Auktion HBO 100 kroner, slut mandag kl 21.00”.

IGD: Inner groove distortion: Indersporsforvrængning.

INS: Insert: Der er tekstark eller andet indlagt i pladen eksempelvis et billede.

LTD: Limited: Dette er et begrænset oplag, eksempelvis Suspekts nye LP 100% Jesus kommer i Limited edition 4LP i 500 eksemplarer (Køb den, den bliver penge værd). (Fik du købt den? Den er penge værd nu).

NCR: No Cover: Intet cover, altså kun selve vinylen Du skal virkelig mangle en plade for at købe den uden omslag.

NO #: Numbered: Dette betyder at pladen har et nummer hvor # er nummeret eksempelvis 123/500. Jo mindre oplag desto mere sjælden.

NOC: No Original Center: Der har været en tryk ud center, som nogen har trykket ud, så du skal have en 7″ adapter for at kunne spille pladen. Et eksempel er Gasolin Jumbo nummer 0. Dette gælder naturligvis kun 7 tommer singler.

NOC: Name on Cover: Der er et navn på coveret.

NOL: Name on Label: Der er et navn på labelen.

NUM; Numbered: Udgivelsen er nummereret. Det indikerer at udgivelsen er limiteret, ellers ville det være åndssvagt at nummerere den.

OBI: Original Band Intact: På japanske pres er der altid et papirbånd med ekstra info om pladen.

OBI: Obigami: Det betyder bånd af papir på Japansk og refererer til det bånd du kan se på billedet foroven.

OGV: One-hundred and eighty Gram Vinyl: Vinylen vejer 180 gram.

OIS: Original Insert: Det originale insert er med. Et insert kan indeholde kunstnerens tekster og måske nogle billeder som for eksempel Iron Maidens ikoniske livealbum, hvor der på insert er billede af deres trofaste tour-vaskemaskine.

OOP: Out of Print: Pladen er udgået fra selskabet og laves ikke mere. En plade er ikke nødvendigvis sjælden fordi den er OOP.

OMR: Original Master Recording: Det er de originale masterbånd, der er brugt ved en indspilning, ofte sendte man kopier af bånd rundt til trykkerierne med posten før den digitale tidsalder.

OSP: One Sided Pressing: Der er kun musik på den ene side, et eksempel er Sort Sols As she Weeps, der har en radering af Knud Odde på side B.

OST: Original Sound Track: Det originale film soundtrack til en film. Eksempelvis Fire Walk With Me OST.

PD: Picture Disc: Vinylen har et billede presset i vinylen. Der er stor diskussion om dette giver dårligere lyd, se Lars Holsts kommentar nederst på siden for en mulig? opklaring.

PIR: Pirate: Pirat plader Genudgivelse af eksisterende presninger i en ofte dårlig standard tit på farvet vinyl. Piratplader kendetegnes ofte ved at have forskellige farver fra original pres. Et eksempel er Nirvana Unplugged, man kan købe alle steder i Tyskland til 10-12 Euro.

PO: Poster: Der er plakat med i omslaget, plader med plakat er mere værd, hvis plakaten stadig er med og er intakt. Uden elefantsnot, huller mm. Plader med uophængte plakater kan være mere værd end uden.

PR: Promo: Der er tale om en plade, der officielt ikke må sælges, da det er et anmeldereksemplar til promotion. Disse plader kan være uden originalt cover, med hvide labels eller andet. De sydamerikanske presninger har som regel et stempel i guldfarve.

PS: Picture Sleeve: Der er et billede på omslaget. De fleste plader i dag udgives med billede på fronten. Vi skal tilbage til lakpladerne hvor de lokale butikker reklamerede på covers.

RE: Reissue: Et genoptryk af en original plade, typisk i 180 grams vinyl.

REM: Remastered: Der har været en lydingeniør i gang med de originale bånd, som han har sat sammen igen. En remastering giver ikke nødvendigvis bedre lyd, men anderledes lyd.

RS/GS: Rubber Stamped Gold Stamped: Typisk har tidlige promoplader et gyldent stempel, der viser at pladen er en promo.

RW: Ring Wear: Pladens runde form har afsat et rundt mærke på omslaget, dette ses på plader der har stået for tæt, eller har ligget i tunge stabler.

SC: Saw Cut: Endnu en forkortelse for at cover er beskadiget. Der er savet i kanten af coveret ofte med en stiksav. Det er kun cover der er beskadiget ikke vinylen. Se ovenfor under CODH.

SH: Shaped: Pladen er udformet som eksempelvis en guitar eller andet, som regel er pladen samtidig en picturedisk.

SLV: Sleeve: Eller cover, omslag kært barn og alt det der.

SOFC: Sticker on Front Cover: Klistermærke på fronten af omslag.

SS: Seam Split: Der er gået hul i kanten på coveret Dette sker typisk under transport.

S/S: Still Sealed: Denne plade er stadig i folie. Altså Mint vinyl, men står der SS S/S er der altså split i cover, men pladen er i folie.

STKR: Sticker: Dette kan være en såkaldt hypesticker, der typisk klaskes på en plade, når der turneres eller sårn.

SOC: Sticker on Cover: Der er klistermærke på omslaget, det kan være et prismærke eller et af de frygtede FONAmærker. Vi har lavet en post om hvordan du fjerner klistermærker, dymoer og lim fra covers. Kig i vores vinyl FAQ i topmenuen.

SOBC: Sticker on Back Cover: Igen har nogen været igang med klistermærkerne.

SW: Shrink Wrapped: En plade i folie.

TOC: Tear on Cover: Et fjols har forsøgt uden held at fjerne et klistermærke fra coveret og har dermed ødelagt coveret med et afriv.

TOC: Tape on Cover: Tape på coveret, typisk en reparation efter af limen har sluppet, så coveret er åben i den ene side. Har vi ikke haft den? Jo, men der findes ingen officiel liste alle går efter, så spørg sælger om det er et tear eller tape.

TOBC: Tear on Back Cover: Samme som ovenstående bare med bagsiden.

TOL: Tear on Label: Der er et afriv på etiketten.

TP: Test Press: Dette er et prøvetryk, der som regel ikke ses i handlen.

TRFLD: Trifold: Coveret åbnes op til tre enheder, en slags avanceret gatefold med en ekstra lomme.

TSS: Top Seam Split: Der er et split øverst i coveret.

VMP: Vinyl Me Please: Et pladeselskab, der udsender genoptryp

WD: Water Damage: Jep den har en vandskade og det kan vi ikke lide. Vinylplader bliver som regel ikke vandskadede, men i ekstreme tilfælde kan etiketten falde af, er der mug på en plade kan den vaskes i Rodalon, husk at rense den med rensevæske bagefter.

WL: White Label: Etiketten er hvid, bemærk at en plade kan sagtens være WL og WOL på samme tid.

WOC: Writing on Cover: En eller anden klovn har skrevet sit navn, en hilsen eller andet gøgl på coveret.

WOBC: Writing on Back Cover: Se ovenstående, bare på bagsiden af omslaget.

WOL: Writing on Label: Nogen har følt trang til at skrive på label/etiket, det kan være navn eller side eller andet.

WRP: Warped: Pladen er bøjet og kan måske ikke afspilles. For stram forsegling kan gøre dette ved plader, der opbevares for lang tid i folie.